Wist u dat plastisch chirurgen naast borstreconstructies een cruciale rol vervullen bij onder andere hand- en polsletsels, brandwonden, grote trauma’s en andere ingrepen? Plastische chirurgie is het specialisme dat bij uitstek zich bezig houdt met het herstel van vorm en functie. Dit herstel is nodig omdat de vorm of de functie van een lichaamsdeel verstoord is door ofwel een aangeboren afwijking zoals de schisis of aangeboren handafwijkingen ofwel door een ‘verworven’ (dus niet aangeboren) afwijking zoals een ongeval, een infectie of een operatie. Een voorbeeld van het laatste is de reconstructie van een borst die in verband met borstkanker is geamputeerd. Ook reconstructies van patiënten die voor een kanker in het hoofd-halsgebied geopereerd worden, zoals kanker van de tong of mondholte, worden door plastisch chirurgen uitgevoerd. Een heel belangrijk onderdeel van de plastische chirurgie omvat de handchirurgie. Last but not least is ook de cosmetische chirurgie een onderdeel van de plastische chirurgie. Dit is tevens het onderdeel van het vak dat de meeste belangstelling van de media heeft.

Het grootste deel van de plastische chirurgie, zowel van de reconstructieve als de cosmetische chirurgie, wordt in ziekenhuizen uitgeoefend. Met name de cosmetische chirurgie wordt ook toenemend buiten het ziekenhuis, in privéklinieken, verricht. Ook voor handchirurgie kunt u tegenwoordig in privéklinieken terecht. 

Bent u geïnteresseerd in wat er achter de schermen bij de plastische chirurgie gebeurt? En zou u in contact willen komen met een van onze plastisch chirurgen voor een specifieke vraag? Kijk voor meer informatie op de website van NVPC.